Topmenu

LET OP!!! Japanse duizendknoop

Afbeelding Japanse duizenknoop

Japanse duizendknoop, enkele weken oud.

Een plant waar ik absoluut NIET warm voor loop is de Japanse duizendknoop, een woekeraar die in groeikracht (bijna) alles overtreft. Nog onduidelijk is hoe hij ’t beste te bestrijden is, want de plant kan meters de diepte in gaan, meters omhoog en in de breedte groeien (en overal weer opkomen).
Mogelijkheden op de plant te vernietigen zijn: kappen en uitgraven, bestrijdingsmiddelen, met stoom bewerken, varkens inschakelen en… menselijke consumptie. De stelen lijken op rabarber, er zijn allerlei recepten van te vinden, zoals Frambozen-Japanse duizendknoop crumble.

Verbod?

Deze griezelige plant laat asfaltwegen openbarsten, maakt ondergrondse leidingen kapot, tast funderingen van woningen en andere gebouwen aan, doet rivieroevers en dijken verzakken. Niet mis! In Engeland is de aanplant en transport van de plant al bij wet verboden. In België worden zelfs hypotheken geweigerd als de plant in de buurt van het te financieren huis is gevonden.

Ook in Den Haag

In Amersfoort bijvoorbeeld is het al een heuse plaag. Hier is te zien hoe de gemeente dat aanpakt en bewoners daarbij betrekt. Amsterdam heeft al een kaart waarop alle gevonden Japanse duizendknopen staan.
Ook in Den Haag is dit groene gevaar gesignaleerd. Als je hem ergens aantreft, neem dan direct contact op met de gemeente en/of gemeentelijke groenvoorziening. Ga niet zomaar zelf aan de slag! Elk stukje plant dat achterblijft bij uitroei-pogingen kan het begin van een nieuwe uitbraak worden. Dus nooit iets bij het GFT afval of op de composthoop gooien!

Er zijn 5 reacties op LET OP!!! Japanse duizendknoop

 1. Rob van Eeden 22 mei 2017 at 15:27 #

  Aanvulling: het AVNDen Haag is sinds een jaar ook actief op dit gebied. Meer informatie op: http://www.avn.nl/upload/documents/Haagwinde/2016-01%20klein.pdf. Zij vragen ook om vindplaatsen in Den Haag e.o. aan hen door te geven om een kaart te kunnen maken.

 2. Rob Visser 26 mei 2017 at 20:15 #

  2jr geleden heb ik alle Jap.Duizendknoop in natuurstrook De Streep (onderdeel van VTV De Zuiderhof in Zuiderpark Rdam) uitgetrokken tijdens de maandelijkse werkochtend van een groep vrijwilligers. Daarna zijn ze niet meer teruggekomen.

  Toevallig ben ik de afgelopen weken met dezelfde klus bezig in het Hefpark, een buurttuin in mijn woonwijk Feijenoord. Mijn ervaring is: laag beetpakken en voorzichtig trekken, dan komt soms wel 15cm wortel mee. Heel weinig tov de mogelijke lengte van de wortel, maar in De Streep was het effectief.

  Natuurvriendelijke bestrijding vlgs https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Japanse_duizendknoop: elke 2wk maaien (of begrazing door varkens idd) en bodembedekking.

  • Joel 9 juli 2020 at 10:24 #

   Ik was vorige week op De Streep: metershoog en enkele 10-tallen vierkante meters groot.

 3. Rob Visser 26 mei 2017 at 20:18 #

  PS: in het Hefpark bleek dat sommige bladeren waren aangevreten, waarschijnlijk door een rups. We zijn helaas niet te weten gekomen welke rups.

 4. Carin 11 februari 2022 at 23:08 #

  Wat we ook kunnen vertellen over de Japanse 1000knoop (Fallopia japonica); deze plant is al jaren in het nieuws omdat deze enorm invasief is. Gemeenten en natuurorganisaties proberen deze plant op allerlei manieren te bestrijden.

  Velen van jullie weten het misschien al, maar deze plant is enorm gezond voor ons; er zit namelijk enorm veel resveratrol in. De gezonde stof die o.a. ook in rode druiven zit. Resveratrol is een sterke antioxidant en helpt bij bescherming van onze cellen en heeft een gunstig effect op de stofwisseling en op het functioneren van de lever!

  Laten we deze organisaties helpen met het bestrijden van deze plant door ze zorgvuldig te oogsten; let wel op dat je het op een plek oogst waar geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt!

  We kunnen de jonge stengels nuttigen als groente, eventueel zelfs afdekken zoals bij asperges gedaan wordt. Even kort wokken met een heerlijke woksaus.

  De smaak van Japanse 1000knoop lijkt enorm op rabarber en is te bereiden op dezelfde wijze als we rabarber klaar maken. In een heerlijke taart, compote, jam, chutney en er kan zelfs een siroop, wijn of likeur van gemaakt worden. Culinair met mate gebruiken, er zit namelijk net als in rabarber ook oxaalzuur in. Daarom is het slim om (slag)room toe te voegen, dit voorkomt dat het oxaalzuur calcium uit ons lichaam onttrekt.

  De aankomende maanden schieten de stengels als rode asperges uit de grond. Je oogst meestal de eerste 20 à 30 cm. Als ze namelijk hoger groeien verhouten ze en worden de stengels hol van binnen en worden ze taai van structuur.

  Er valt nog meer te vertellen over de Japanse 1000knoop, en het is meer positief als negatief.

Laat een reactie achter

Gemaakt door Social Media Succes