Topmenu

Uitvinderswijk

Iedere vierkante meter telt! Al een tijd ben ik, samen met andere wijkbewoners, actief met het vergroenen en mooier maken van onze wijk, de Uitvinderswijk. Er zijn heel wat acties ondernomen en de belangstelling voor planten, zaaien en groen is steeds groeiend. Groen is blijkbaar helemaal in! Bij mij begon het met ’t idee dat het toch mogelijk moest zijn aan onze eigen voor- en achtertuin wat extra vierkante meters groen toe te voegen vanwege het millieu, maar ook voor het persoonlijke woongenot en het aanzien van de wijk. Het leek eenvoudig, maar eerst viel het nogal tegen. De eerste extra bak die ik vulde met aarde en planten groeide snel uit tot een leuk minituintje, maar bij het opmeten stelde het weinig voor. Slechts 900 cm2 (want 30 x 30 cm). Daar moest ik er dus minstens 11 van maken, want 1 vierkante meter is nu eenmaal 10.000 cm2.

Anders aanpakken

Daarom besloot ik het anders te doen. Met hulp van mijn handige echtgenoot kwam een zelf getimmerde grote bak van 60 bij 60 cm op het serredak, gevuld met sedumplanten. Dat bracht de totaalstand op 4.500 cm2, dus bijna een halve vierkante meter. Daarna kreeg ik de smaak goed te pakken. Overal speurde ik naar mogelijkheden. Het serredak maakten we aan een zijkant zelfs iets breder om plaats te bieden aan 6 ‘kant en klaar sedumbakken’  van 60 x 60 cm. Nu was ik opeens op ruim 2,5 (ja, twee-en-halve) vierkante meter. Hoera!

Later volgde nog een blauwe regen naast de voordeur en een boomspiegel direct voor ons huis. En tot slot kreeg ons tuinhuisje een groen sedumdak van wel 6 m2. Bij elkaar dus meer dan 10 vierkante meter nieuw EXTRA groen. Tsja, en op dat moment waren de mogelijkheden rondom ons eigen huis wel zo’n beetje uitgeput en ik viel in een zwart gat ;-). Gelukkig ontdekte Rob een Engels boek over zaadbommen Seed bombs, Going with Wild Flowers van Josie Jeffery (inmiddels is de Nederlandse vertaling ook verkrijgbaar) dat de aanzet werd tot een heus bombardement op de Uitvinderwijk. Daarna kwamen de guerrilla akties en de potholes.
Hanneke van Veen

Gemaakt door Social Media Succes