Topmenu

Such is life …

Zo’n tien jaar geleden maakten we met een groep vrijwillers allerlei tuinen en tuintjes in de Uitvinderswijk. Twee daarvan, aan de kop van de Regentesselaan, hoek Laan van Meerdervoort zijn Hanneke en ik al de jaren erna blijven onderhouden. Zo af en toe maakten we de tuinen schoon, gaven water, snoeiden en plantten wat nieuws. Het was altijd leuk om er langs te komen en te zien hoe mooi ze nog steeds waren. Veel planten hielden het er zo jaren en jaren uit: lavendel, hebe, skimmia en nog zo wat.

Vorige week zagen we dat de bomen van die twee tuintjes omhuld waren met latten, we vreesden toen het ergste, en ja hoor, gisteren bleek er niets meer van onze tuinen over te zijn. Uit nadere inspectie bleek dat het fietspad iets verbreed moest worden. Zoals overal in de stad is een pandemie van opbrekingen aan de gang, en nu dus helaas ook hier. 

Hieronder twee foto’s en de film die we maakten bij de aanleg ervan. 

 


Door op 4 september 2022 in Uncategorized
Lees verder | 0

Einde Valeriusstraat groener?

Vanaf maart 2017 heeft een wisselende groep vrijwilligers zich ontfermd over zo’n veertig boomspiegels in de Valerius- en Lubeckstraat. Na vier jaar zijn in veel van die boomspiegels volwassen tuintjes ontstaan met vaste planten, zoals hebe, viburnum, gaura, lavendel, kaasjeskruid, klimop en sedum. Ook komen jaarlijks bollen op: narcissen, tulpen, uien en sneeuwklokjes. Zelfs zijn hier en daar paddestoelen gesignaleerd.

Met hulp van Fonds 1818, De Gulden Klinker en de gemeentelijke plantsoenendienst hebben we vier jaar hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. Eerst alle boomspiegels van zand, steen en afval ontdoen, daarna aarde storten, jaarlijks honderden planten aanbrengen en verzorgen. En niet te vergeten … heel veel water geven in tijden van hitte en droogte. Gelukkig met hulp van enkele winkeliers en bedrijven, maar helaas werkte een groot deel van hen niet of nauwelijks mee, ondanks uitgereikte gieters en geregeld verzonden nieuwsbrieven.

Speciale dank gaat uit naar de actieve vrijwilligers van het laatste uur: Lizzie, Tiny, Bettina, Marjorie, Ineke, Jan en Riccardo. Ook dank aan alle anderen die de afgelopen jaren hun bijdrage hebben geleverd.

Nu dragen we e.e.a. over aan winkeliers en bewoners van de Valeriusstraat en wensen hen veel succes met de vergroening van hun straat. Een speciale nieuwsbrief hierover wordt binnenkort verzonden.

Hanneke van Veen & Rob van Eeden

PS    E.e.a. betekent dat deze site niet meer wordt aangevuld met nieuwe inhoud.
Wel blijft ie bestaan en is bruikbaar voor allen die de openbare ruimte willen vergroenen.


Door op 9 januari 2021 in Uncategorized
Lees verder | 0

Toch nog nieuws …

Oplettende bezoekers van deze site hebben gemerkt dat er dit jaar weinig nieuwe bijdragen zijn geplaatst. Door allerlei omstandigheden is dat helaas zo gelopen, maar dat betekent niet dat het onderhoud van de 36 boomspiegels in de Valeriusstraat net zo heeft stilgestaan, integendeel!

Alle boomspiegels zijn ook dit (vierde) jaar goed onderhouden: opgeruimd en gesnoeid, van nieuwe planten, aarde en mest voorzien. En vooral, ze hebben bijna steeds voldoende water gehad. 
Dat enorme werk is ook dit jaar weer gedaan door een trouwe groep vrijwilligers met medewerking van winkeliers.

Zelfs de meest onmogelijke boomspiegel, heel ondiep door grote ondiepe boomwortels, waar bijna niets wil groeien, hebben we sinds kort – min of meer – onder de knie. Met vooral klimop, maar ook enkele kleurige plantjes. Het is de boomspiegel voor de voormalige zonnebank, in welk pand nu een kinderdagverblijf (huisnummer 68) wordt gevestigd.


Door op 21 september 2020 in Boomspiegel, Boomspiegels, Duinoord, Duurzaam, Groen
Lees verder | 0

Winter is bijna voorbij …

Nu de winter bijna voorbij is, beginnen de voorbereidingen voor het nieuwe (vierde) seizoen voor de boomspiegels in de Valeriusstraat.
Sommige van de inmiddels 36 tuintjes worden wel heel desolaat aangetroffen.
Bij grondwerkzaamheden blijft vaak zand over. En waar vind je nou een betere plek dan een boomspiegel om dat overschot in kwijt te raken?
Over de plantjes heen natuurlijk, dan gaan ze vanzelf dood …


Door op 18 februari 2020 in Boomspiegel
Lees verder | 0

Jaarverslag 2019 Valeriusstraat groener!

Voor het derde jaar zijn alle boomspiegels in de Valeriusstraat door vrijwilligers en winkeliers van groen voorzien en verzorgd. E.e.a werd mede mogelijk gemaakt door de dienst Groenvoorziening en de Gulden Klinker. De meer dan dertig tuintjes staan er – zelfs nu in december – nog redelijk bij. 
Een uitgebreid verslag van 2019 vindt u hieronder.
Jaarverslag 2019 Valeriusstraat groener!


Door op 5 december 2019 in Bomen, Boomspiegel, Boomspiegels, Duinoord, Duurzaam, Gemeente, Gezondheid, Groen, Gulden Klinker, Leefbaarheid, Natuur, Plantsoenendienst, Sedum
Lees verder | 2

Gemaakt door Social Media Succes