Topmenu

Winkels en bedrijven

Winkel verwaarloosde geveltuin Actie Edisonstraat (6) 18-05-12 Uitvinderswijk Meer groen? Zelf doen!Bij wandelingen in de buurt viel ons op dat winkeliers en bedrijven er van alles aan doen om hun producten aan de man te brengen met reclame, uithangborden en mooie etalages. Maar er is bij sommigen nauwelijks of geen aandacht voor plantenbakken voor hun deur. We vonden dat vreemd, want dat maakt o.i. een slechte, onverzorgde indruk op klanten en voorbijgangers.

Daarom hebben we de stoute schoenen aangetrokken en gevraagd waarom dat alles er zo uit zag. Bij de één was er sprake van een sterfgeval en overbelasting, bij de ander was er wel een aantal jaren geprobeerd de bakken goed te verzorgen, maar was men er teleurgesteld mee gestopt. Onverlaten uit de buurt rukten de net aangeschafte mooie bloeiende planten uit, hondenbezitters lieten hun hond zelfs in de bakken poepen (echt waar, we zien het meer) en schooljeugd gooide verpakkingen, lege blikjes en flesjes in de plantenbak.

Als proef hebben we toen bij twee winkels aangeboden om de lege verwaarloosde bakken op te knappen met nieuwe aarde (door de winkelier betaald) en eigen overtollige tuinplanten plus kleine struikjes. Het waren grote bakken, en met z’n tweeën hadden we er een flinke klus aan. Maar het resultaat was positief. De winkeliers waren ook tevreden en beloofden geregeld water te geven. En… vernielingen bleven uit. Nu we dit schrijven (januari 2013) staan de bakken er bijna een jaar goed bij, tot aller tevredenheid.

winkel verzorgde geveltuin Actie Edisonstraat (7) 18-05-12 Uitvinderswijk Meer groen? Zelf doen!Wat we er o.a. van leerden is dat je beter geen dure rijk bloeiende winkel- of tuincentrumplanten kunt gebruiken. Beter zijn tuinplanten die eerst goed kunnen wortelen en pas later gaan bloeien, en niet allemaal tegelijk. Meerjarige planten, zoals ooievaarsbek, varens, campanula, kamille, stokroos, stijf ijzerhart e.d. doen het over het algemeen prima. Tegen de honden hebben we kleine stokjes tussen de planten gezet. En hier en daar salieplantjes gebruikt, omdat de lucht daarvan afschrikt. Mottenballen schijnen overigens ook geschikt om honden weg te houden.
De bakken moeten natuurlijk op tijd water krijgen en schoongehouden worden; dan blijven ze mooi. Het is goed hierover – van te voren afspraken – te maken. Maar eerlijk gezegd voelen we ons nog steeds een beetje verantwoordelijk voor diverse van die bakken, en onderhouden ze af en toe, als de betreffende winkelier het blijkbaar te druk heeft.
HvV

Voorbeelden van soortgelijke plantenbakken vindt u hieronder:

 

Gemaakt door Social Media Succes