Topmenu

Groene gordijnen

groene gordijnenIn moeilijke tijden wordt men soms inventief om een probleem op een andere manier op te lossen. Dat gebeurde in Japan, waar bevolking en bedrijven energie moeten besparen. Na de atoomramp en de tsunami heeft de regering onder druk van de bevolking besloten alle centrales uiteindelijk te sluiten. Energiebesparing is daar dus geen keuzemogelijkheid, maar een must. Zomers kan het in Japan ontzettend heet worden. Gebruik van airco’s is nu omstreden vanwege de beperkte hoeveelheid elektriciteit die beschikbaar is. Green curtains of groene gordijnen voor (grote) ramen van kantoren, bedrijven en particuliere huizen is zo’n creatieve oplossing. Glazen wanden of ramen laat men begroeien met (liefst bloeiende) klimplanten, afgewisseld met open stukken om toch over voldoende licht te beschikken.

groene gordijnen bloemenIk was direct enthousiast en ik keek mijn partner eens extra lief aan. Hij maakte een constructie van twee latten waar touw tussen gespannen is van de juiste lengte, steeds op 10 cm afstand. Daarna plaatste ik plantenbakken voor een groot raam van de serre en vulde die met met compost en aarde. Mijn keus viel op pronkbonen met witte bloemen, morning glory (een soort klimmende winde met mooie roze en blauwe bloemen) en Oost-Indische kers met oranje bloemen.

Naast schaduw op warme zomerdagen kan zo’n groen gordijn lekkere porties groenten opleveren. Geschikt zijn pronkbonen, snijbonen of sperziebonen die mooi kunnen bloeien. Stamtomaten kunnen wel 3 meter hoog worden en rijpe tomaten zijn ook leuk om te zien.  Zo’n gordijn is zowel van binnen als van buiten te bewonderen. In de herfst sterven de planten af en dan is het zonlicht weer van harte welkom. Ook aan de slag? Lees dan goed de instructie van het bedrijf Kyocera uit Japan. Neem niet te kleine bakken of plaats twee rijen achter elkaar, en geef geregeld water.

Gemaakt door Social Media Succes