Topmenu

Mini-moestuinen

Vierkante meter tuin

Vierkante meter tuin van ‘Eetbaar Deventer’

De inmiddels wereldberoemde Amerikaan Mel Bartholomew bedacht de Square Foot Garden, een tuintje van 1,20 bij 1,20 meter. In grote bakken maakte daarna 12 vakken van 30 bij 30 centimeter, waarin je 16 verschillende groenten of kruiden kunt kweken. In Nederland is dat idee overgenomen en aangepast naar een vierkante meter. Bijvoorbeeld voor kinderen of voor plekken waar wat minder ruimte is. Hier heten ze vierkante meter tuintjes.

Mel Bartholomew stelt dat de Square Foot Gardens zo ongeveer de oplossing zijn voor alles. Misschien overdreven, maar de resultaten zijn wel vrij spectaculair. Op een  klein oppervlak is de opbrengst van groenten sterk op te voeren: 100% van de oogst bereik je met 50% van de kosten, 20% van de ruimte, 10% water, 5% zaad en 2% werk. Dat gaat natuurlijk pas op als je zo’n tuintje klaar hebt, dus na het hout kopen, meten, zagen, vakken maken, aardemengsel, substraat en zaden kopen.

Eetbaar groen
Het idee wordt over de hele wereld toegepast en is een oplossing voor mensen met een kleine tuin, die toch graag een moestuintje of kitchen garden willen voor groenten en kruiden. Je kunt hem ook bovenop stenen of een terras leggen, of op een tafel als je niet wilt bukken, en misschien ook op een balkon of dakterras. Zorg dan wel voor een stevige ondergrond.

Meer weten? Bekijk de video van Mel Bartholomew en daarna de Nederlandse website van makkelijke moestuin. Daar kun je precies lezen hoe je het  – in 10 stappen – voor elkaar krijgt.
HvV

Gemaakt door Social Media Succes