Topmenu

Plantenbakken

plantenbakken / minituintje

Minituintje-plantenbak

Plantenbakken zijn eigenlijk kleine tuintjes, waar je, net als in een gewone tuin van alles en nog wat in kunt zetten. Die minituintjes kun je in je eigen tuin gebruiken, maar ook op de stoep voor je huis om de straat groener maken en op te vrolijken. Op de plek waar een ander wellicht een geveltuintje maakt, staan bakken of potten ook leuk. Neem dan niet de kleinste maat, want die worden gemakkelijk omgeduwd of meegenomen. Andere geschikte plekken zijn de de balkonrand aan de straatkant (voor zo’n langwerpige bak met bloeiende hangplanten) of direct naast een boomspiegel. Daar staat een bak (meestal) niet in de weg van voetgangers.

Hoe en wat?
Wat je in potten en bakken kan zetten? Teveel om op te noemen: bloeiende en groen blijvende planten, kruiden, bollen, varens, sedum, struiken en zelfs bomen. In mijn tuin staat bijvoorbeeld in een grote zwarte bak een berkje dat ik als stek kreeg bij ons huwelijk (bijna vijfentwintig jaar geleden). Het heeft eerst jaren op een balkon gestaan en is meeverhuisd naar onze huidige woning. In een andere bak heb ik een buitenrand van klimop en in het midden rietpluimen, die zelfs in de winter mooi heen en weer zwaaien voor het serreraam. En dan zijn er zeker nog zo’n vijftien grote en kleine bakken met sedum, helleborus, gaura, ooievaarsbek, kruiden, vetplanten, bloembollen, varens enzovoort. Daarnaast vul ik in het voorjaar de bakken aan met wat bloeiende planten zoals viooltjes, petunia’s en campanula’s.

Plantenbak Hergebruik van een vuilnisbak. Foto: Wim Schutten.

Hergebruik vuilnisbak. Foto: Wim Schutten.

Wees creatief!
Je kunt het heel ingewikkeld maken en er dikke boeken over lezen , maar simpel gaat ook. Zodra je een paar bakken hebt, potgrond en plantjes kan je beginnen. Al doende leert men, maar hier toch wat algemene tips.
Als bakken en potten kan je van alles in een tuincentrum kopen, maar misschien ook in een kringloopwinkel of in een doe-het-zelf-winkel. Daar hebben ze van die voordelige grote zwarte metselbakken en emmers, waar je wel gaten in moet boren voor de afwatering. Ik gebruik bijvoorbeeld al jaren twee roestvrijstalen afwasbakken (op straat bij het grootvuil gevonden en extra handig, want met waterafvoer) en een hele serie plastic bakken die ik in de loop der jaren eveneens op straat of in een container zag liggen. Potten moeten wel tegen vorst kunnen, anders moet je ze binnen halen in de winter.
Leg onder in de pot of bak potscherven van ouderwetse stenen bloempotten, een laag kleikorrels, of opvul piepschuim als je niet te zwaar wilt tillen. Dit is belangrijk om te zorgen dat het water goed weg kan. De wortels groeien er gewoon tussen door, tot onder aan toe.

Aangeraden wordt goede potgrond te gebruiken. Maar tuingrond gemengd met wat turf of compost kan ook. Geef ook af en toe plantenvoeding of compost. Zet potten liefst op een onder-schaal, dat scheelt met water geven. Potten en bakken hebben wel meer verzorging nodig dan een tuin, omdat ze sneller uitdrogen. Maak bakken die aan een vensterbank of balkonrand hangen niet te zwaar en te vol, zodat ze gaan overhangen en kunnen vallen.

Plantenbak zomerbollenBloembollen die geschikt zijn voor potten en bakken en in de herfst geplant  worden en in het voorjaar uitkomen zijn o.a. tulpen, hyacinten, narcissen, scilla, blauwe druifjes en sneeuwklokjes. Daarvan is de tulp moeilijk over te houden, de andere soorten niet. Bollen mogen ook dichter op elkaar geplant worden dan in een tuin. Bovendien kun je ze in verschillende lagen boven elkaar planten, afhankelijk van de bloeitijd. Dat heet etagebeplanting. Heel leuk om te doen.
Zomerbollen zijn ook geschikt voor bakken en potten. Die plant je in april of mei (als de kans op nachtvorst voorbij is) en ze komen een paar maanden later al uit.
Bollen die je krijgt of koopt om eerst in de kamer te zetten, kun je na de bloei (op tulpen na) in pot of bak zetten, zodat je er volgende jaren ook nog plezier van hebt. Dus niet weggooien!
HvV

Gemaakt door Social Media Succes