Topmenu

Geveltuinen

Geveltuin

Geveltuintje op de site van gemeente Den Haag.

Langs huizen kan je een smalle rand ontdoen van stoeptegels om er een tuintje van te maken. De meeste gemeenten hebben daarvoor regels. Zo’n tuintje mag bijvoorbeeld niet breder zijn dan anderhalve stoeptegel of 45 cm en er moet 1,5 m loopruimte overblijven. Maar er zijn nog meer voorwaarden, zoals in Den Haag (klik hier).
In geveltuintjes kan je net als in plantenbakken van alles zetten, maar geen bomen en grote heesters. Na het karwei van het tegels weghalen en het maken van een rand (van stenen of hout) is het nodig een laag zand te verwijderen en te vervangen door tuinaarde, potgrond of een mengsel daarvan.

Onderhoud
Vaak zie je dat een geveltuintje er alleen in het voorjaar en zomer goed uitziet, maar daarna een lege en verwaarloosde indruk maakt. Tijdens de vakantie is men vergeten iets te regelen met de buren en door droog weer heeft alles een flinke klap gehad. De bloeiende eenjarige plantjes hebben het helemaal niet overleefd en al snel veranderde het mooie geveltuintje in een lege bak waar voorbijgangers peuken, blikjes en ander afval ingooien. Een plek waar zelfs honden (en hun eigenaars) dankbaar gebruik van maken.
Voorkom dat de geveltuin een lege, kale indruk maakt met een aantal vaste meerjarige planten zoals ooievaarsbek, helleborus, maagdenpalm, adderwortel etc. Als die er eenmaal staan vermeerderen ze zichzelf en het blijft mogelijk er in het voorjaar opnieuw wat bloeiende eenjarige plantjes tussen te zetten. Blijf geregeld water geven (ook in herfst en winter kan het soms weken niet of nauwelijks regenen) en maak het onaantrekkelijk voor honden door kleine rechtopstaande stokjes tussen de planten te zetten.

Actie organiseren
Naast het zelf aanleggen van een geveltuin zijn er in verschillende gemeenten succesvolle acties gevoerd om verwaarloosde tuinen in bepaalde straten van verse aarde en nieuwe planten te voorzien. Vrijwilligers maken er soms een leuke actie van. Een voorbeeld vond in 2012 plaats in de Watergeusstraat in Rotterdam, waar bewoners aarde en planten regelden. Van te voren ging men de huizen langs om te vragen of men zijn geveltuintje wilde (laten) opknappen. De kosten van materialen, flyers én koffie werden vergoed door de gemeente. Zie ook het fimpje over een soortgelijke actie in de Agniesestraat in Rotterdam met eetbare kruiden, bessenstruiken e.d. verwerkte.
Een andere gemeente waar bewoners al jaren actief zijn op groengebied en geveltuinen is Arnhem, waar men in een bepaalde wijk eerst huis-aan-huis flyers verspreidde met daarin een bon om op de jaarlijkse Plantjesmarkt een gratis plantje af te halen. Op de site staan ook mooie voorbeelden van geveltuintjes en info over het hoe en waarom.

Wilt u in de Uitvinderswijk, in uw eigen straat ook zo’n actie organiseren of een actie voor geveltuinen én boomspiegels? Neem contact op met buren en maak een plan. Of plaats een oproep op deze site om medestanders te vinden. Mail dan naar info@meergroenzelfdoen.nl.

Gemaakt door Social Media Succes