Topmenu

Boomspiegels zonder veel kosten

Boomspiegel bij de Verademing

Je bent met gemak een aardig bedrag kwijt als je zakken potgrond en planten koopt om boomspiegels groen te maken. Maar het kan ook voor een prikkie. Maak bij familie, vrienden en kennissen bekend dat je geïnteresseerd bent in overtollige planten, bollen en zaden. Dan zul je zien dat na enige tijd de giften binnenstromen. Althans, zo is het mij vergaan. Ook een oproep in een wijkblaadje leverde (van volkomen onbekende mensen) heel wat uitgebloeide bollen op. Ik had mijn adres erbij gezet en geregeld vond ik aan de deurknop een tasje met een pot nacissen, hyacinten, krokussen, blauwe druifjes e.d. Of er werd aangebeld en dan hoorde ik dat men het leuk vond dat ik ze wilde hebben, omdat ze anders weggegooid zouden worden en men dat toch ook wel een beetje zonde vond. De bakjes met bollen bewaarde ik tot het najaar en dan vonden ze hun plek ergens in een boomspiegel.

Tuinen en volkstuinen

Maar je kunt ook een beroep doen op mensen met tuinen/of volkstuinen. Ook dat blijkt lucratief te zijn. Tuinen raken nog al eens te vol of men wil iets anders in de tuin. En zo voorkom je dat al die nog bruikbare planten op de composthoop of in de vuilnisbak terecht komen. Als je zelf een tuin hebt is het ook simpel om het overschot nog wat op te kweken voor de boomspiegels.

Eigen tuin

In de tijd dat ik zelf een flinke tuin had gebruikte ik het kleine schuurtje voor dat doel. Daar zaaide ik in een aantal bakken zaden van bijvoorbeeld stokrozen, want je kunt beter kleine plantjes in de boomspiegels zetten dan zaaien. Mijn ervaring is dat je wel kunt zaaien als er al wat planten instaan. Zo’n beetje ertussen. Maar een lege boomspiegel gebruiken als zaaibak is een vrij hopeloze affaire. De groendienst ziet echt geen verschil tussen onkruid en piepkleine plantjes, dus dat wordt niets. Die jonge plantjes kun je het best beschermen met wat stokjes ernaast. En het liefst een paar grotere planten erbij.

Dure potgrond

Tot slot nog een tip om geld te besparen op (dure) potgrond. Je hoeft echt niet het hele stuk grond te voorzien. Graaf voorzichtig (geen boomwortels beschadigen) een gat op de plek waar de plant moet komen. Dat gat moet een stukje wijder zijn dan wat je er in zet, en ook dieper. Dan vul je het gat (net als bij het verpotten van een plant in een grotere pot) op met aarde. Dus op de bodem en aan de zijkanten. Dan de plant erin, misschien nog wat extra aanvullen, dan aandrukken en water geven. Dat scheelt een slok op een borrel.

Hanneke van Veen

Reageer jij als eerste?

Laat een reactie achter

Gemaakt door Social Media Succes