Topmenu

Mannentoilet revisited …

Afgelopen weekend heeft de harde kern van Meer groen? Zelf doen! het befaamde Mannentoilet weer eens grondig aangepakt. Dat was deze keer dringend nodig. Omdat het Mannentoilet precies op de westenwind ligt, waait er van alles in: bladeren, bloesem, zaden en veel vuil, heel veel vuil.
Maar het is weer gelukt. Er werd gesnoeid, geharkt, geraapt en geveegd. Zakken afval gingen de nabijgelegen afvalcontainers in.
Nu ziet het minituintje er weer aardig uit. Inmiddels groeit er een aantal grote struiken (o.a. haagbeuk en hulst) en zullen binnen enkele weken de helianten achterin weer in bloei staan. ‘Voor het oog’ is een mooie bloeiende margriet links voorin geplaatst. Er vlak naast vanuit de kademuur groeit inmiddels ook een flinke acacia.
Kent u de geschiedenis van het Mannentoilet niet?
Lees daarover hier verder.

Hanneke van Veen voor het recent – samen met Lizzie van Dam (foto)
en Rob van Eeden – opgeknapte Mannentoilet.

Al heel lang heb ik iets met het Mannentoilet in de brug over het Verversingskanaal, hoek Conradkade/Laan van Meerdervoort. Halverwege de jaren zeventig gingen Hanneke en ik met onze kinderen samenwonen in de Obrechtstraat in het Haagse Duinoord, de aangrenzende wijk van het Mannentoilet. Tot een paar jaar daarvoor was het een openbaar toilet geweest. Tussen de natuurstenen muren ging een trap naar beneden die uitkwam in een geheel betegeld mannentoilet, een bekende ontmoetingsplaats voor deze en gene.

Toen ik het voor het eerst zag was daar niet veel meer van te zien. De trap was volgestort met aarde en er groeide hier en daar een plantje in de ontstane ’tuin’ van 6 x 1 m. Maar het was vooral een plek waar veel hondenpoep lag en afval in woei. Ik heb Hanneke toen wel eens gezegd het een leuk idee te vinden om (bijvoorbeeld als verjaardagscadeau) die trap weer uit te graven en te kijken hoe dat toilet daar onder die brug en nu uit zou zien. Maar dat is er helaas nooit van gekomen.

Veel later, in 2012 toen we actief waren met de vergroening van de wijk Regentesse/Valkenbos ontstond het idee om die openbare vuilstortplaats helemaal schoon te maken en er een tuin van te maken. En … met vereende krachten is dat gelukt. Er is zelfs een mooi filmpje van gemaakt: Bloemen houden van mannen.
Bij een eerdere opknapbeurt in 2013 kregen we bezoek van Ingrid Engelshoven, toen Haagse wethouder, nu minister van Onderwijs. Ook daarover is het nodige geschreven. Lees dat hier.

Er zijn 2 reacties op Mannentoilet revisited …

  1. Ingeborg Breuers 29 mei 2019 at 08:52 #

    Wat een bijzonder verhaal, ik vond de naam “Mannentoilet” zo raar voor een schattig bloementuintje. Geweldig en echt leuk om te weten!!!

  2. Rob van Eeden 3 juni 2019 at 20:48 #

    Beste Ingeborg,
    Dankje voor het compliment!

Laat een reactie achter

Gemaakt door Social Media Succes