Topmenu

Workshop ‘Wild tuinieren’ (9 april 2013) druk bezocht!

Met 15 aanwezigen waren we al blij geweest, maar er kwamen er maar liefst 27! Een duidelijk bewijs dat het zelf groener maken van je eigen stad of wijk populair is. Gelukkig stond er een flinke voorraad klapstoelen klaar in de leuke ruimte van Lily’s galerie in de Weimarstraat 58.

Loes Slaager en ondergetekende hadden de leiding en konden uit eigen ervaring spreken. In 2012 zijn door hen, met hulp van andere vrijwilligers, in de Uitvinderswijk een flink aantal plekken aangepakt. Eerst met zaadbommen, die wel leuk waren om te maken en te gooien, maar jammer genoeg weinig groen en bloemen opleverden. De weersomstandigheden waren blijkbaar niet optimaal. Daarom ging de groep over op het planten van kleine struikjes, meerjarig groen en bloeiende eenjarigen. Een serie grote foto’s van voor en na gaven een duidelijk beeld van het resultaat. In plaats van vieze, kale plekken vol vuilnis en hondenpoep zag je nu vrolijke minituintjes. De angst dit zomaar ergens te doen was ook snel overwonnen omdat voorbijgangers en buurtgenoten het erg waarderen. Vooral de kleine pothole tuintjes (van Rob) zijn in trek. De deelnemers aan de workshop was gevraagd zo mogelijk een foto mee te nemen van zo’n verwaarloosde plek dicht bij hun huis. Niet iedereen had iets kunnen vinden, maar toch was er voldoende om samen de aanpak te bespreken.

Gemeente
Bijzonder is dat de gemeente inmiddels een zeer positieve houding heeft t.o.v. dit soort acties, wat o.a. blijkt uit een subsidie voor de Uitvinderswijk en de nieuwe website: Meer groen? Zelf doen! en workshops als deze.
Ook kan er gebruik gemaakt worden van planten, aarde e.d. van de gemeentekwekerij. Geprekspartners zijn ambtenaren van de Dienst Publiekszaken van het Stadsdeel Segbroek.
Om te voorkomen dat mooi opgeknapte boomspiegels en andere plekken weggeschoffeld worden door de groenmannen en vrouwen  van de gemeente (zoals in het verleden gebeurde) is afgesproken dit tijdig door te geven.

Aan de slag
Verder kreeg iedereen die avond de mogelijkheid elkaar te vertellen wat de wensen waren voor de nabije toekomst; alleen aan de slag of samen, min of meer de leiding nemen of liever een ander meehelpen, en werden er vragen beantwoord.
Tot slot zijn er concrete afspraken gemaakt, data geprikt en namen uitgewisseld i.v.m. een boomspiegel voor het pand van café Quirky (hoek Tasmanstraat Prins Hendrikstraat). Er gaat een groep in de Ghijnstraat aan de slag met kale muren en bessenstruiken, en er is een plan om een plek in de Kwikstaartlaan aan te pakken en op het Koningsplein.
Hanneke zoekt op korte termijn nog mensen die mee willen helpen met het opknappen van de tuintjes uit 2012 die door de strenge lange winter een flinke knauw hebben gekregen (aanmelden via info@meergroenzelfdoen.nl)

Naar aanleiding van dit alles ontstond het plan een aparte Facebookgroep te maken voor onderling contact en oproepen voor acties. René Wagenaar zal dit op zich nemen.

Tot slot
-Naast koekjes (gesponsord door AH) bij de thee en koffie was er een zelfgebakken chocolade/mardarijnen taart van Vera. Heerlijk!!
-Loes noemde nog een korte workshop die zij geeft tijdens het Urban Gardening Event op zondag 28 mei a.s. in de Bakkerswinkel, Torenstraat 142, aanvang 12.30 uur.
-Jacek, van de film Bloemen houden van mannen, vertelde een korte instructiefilm te gaan maken (initiatief Uitvinderswijk) waarbij hij mensen zoekt die daaraan willen meewerken.
-In de Fultonstraat zal op 11 mei a.s. zal om 11 uur gestart worden met een grote opknapactie van vooral geveltuinen door bewoners. Extra hulp welkom.

Hanneke van Veen
Uitvinderswijk http://www.uitvinderswijk.nl
Meer groen? Zelf doen! https://meergroenzelfdoen.nl

Reageer jij als eerste?

Laat een reactie achter

Gemaakt door Social Media Succes