Topmenu

Verslag 10-jarig bestaan Uitvinderswijk

In wijkblad Konkreet van maart 2013 schreef Mieke Visscher een verslag van de bijeenkomst in Lolapalooza op 12-2-2013.

Uitvinderswijk Verslag 10 jarig bestaan De Stichting Uitvinderswijk vierde op 12 februari het 10 jarig bestaan en had daarvoor  vrienden en belangstellenden uitgenodigd om dat mee te komen beleven in het gastvrije Lolapalooza in de Weimarstraat, waar iedereen met een drankje en een heerlijk stuk cake werd verwelkomd. Het werd niet alleen een gezellige praat- en netwerkavond, maar  de bezoekers kregen een schat aan informatie mee.

Rob van Eeden opende de avond met een aankondiging van de verschillende sprekers die, getimed met een kookwekker, allen zo’n 7 minuten spreektijd kregen. Hij toonde de website www.uitvinderswijk.nl en liet enkele praktische doorklikmogelijkheden zien. Ook vertelde hij dat het onderhouden van zo’n website, al wordt het door vrijwilligers gedaan toch een aardig bedrag  vergt. Om dat nu bij elkaar te krijgen is het mogelijk om vriend  te worden.

Joanne Heyink Leestemaker kwam het principe van ‘vriend worden’ uitleggen.
Hoe krijgen we ze bij elkaar was haar vraag en die beantwoordde ze geheel in de trant van het huidige jaargetijde. Vrienden zijn als sneeuwklokjes: je begint met één polletje en langzaam maar zeker breiden ze zich uit tot de hele bodem bedekt is.
Zo kan het voor de Stichting Uitvinderswijk ook gaan. Vrienden maken vrienden!
Bedrijven kunnen vriend worden. Zij krijgen dan via de website reclame, publicitaire mogelijkheden, een permanente vermelding op de homepage en aankondigingen via facebook en twitter. Ook een particulier die het initiatief van de stichting een warm hart toedraagt kan een zelfgekozen (kleine) bijdrage leveren.
Om de vriendenaktie kracht bij te zetten kregen alle bezoekers ook werkelijk een sneeuwklokje mee naar huis onder het motto ‘splits de pollen, maak meer vrienden’.

Groenvrouw Loes kwam aan het woord en zij liet ons zien wat guerillagardening in de uitvinderswijk teweeg heeft gebracht. Op diverse kale, lege, soms zelfs smerige plekken in de wijk hebben de vrijwilligers het afgelopen jaar meer dan 1000 zaadbommen in de grond gestopt en na een tijdje werden het bloeiende groene tuintjes. Een van de plekken die ook veel media-aandacht heeft gekregen is het voormalige mannentoilet op de brug  bij de Conradkade waar afgelopen zomer een fleurige bloemenpracht bloeide. Ook verwaarloosde geveltuintjes, boomspiegels,  en slecht onderhouden plantenbakken kregen de aandacht en fleurden op, nadat de vrijwilligers ermee  aan de gang gingen. Ook werden nog enkele voorbeelden van potholegardening getoond, dat is het maken van minituintjes op kleine kale plekken.
Ook om dit initiatief te steunen lagen er voor de bezoekers van de avond zaadbommen klaar, die na de vorst in de grond gestopt kunnen worden.

Hanneke van Veen sloot de rij sprekers. Zij stelde dat het heel belangrijk is dat er steeds meer mensen mee gaan doen. Men heeft daarom gekozen om een nieuwe website te lanceren: www.meergroenzelfdoen.nl
Op deze website is een schat aan informatie te vinden voor hen die zelf aan de gang willen gaan met het groener maken van hun stedelijke omgeving. Er zijn tips en ideeën te vinden die het de bezoekers van de site makkelijker maken om iets te gaan doen. Dat kan in de eigen tuin, op balkons, in de straat, in de buurt. Het is leuk, zeker als men samen de omgeving groener maakt geeft dat een hoop voldoening én het bevordert de leefbaarheid.
Misschien is het resultaat dan ook, dat er meer mensen tijdens droge zomerdagen de boomspiegels, potholegardens en guerillatuintjes van water voorzien waardoor het niet meer alleen de vrijwilligers van de Stichting Uitvinderswijk zijn, die met emmers water door de straat moeten.
Hanneke riep ook op om bijdragen te leveren voor de sites, stukjes en foto’s zijn welkom. Nadat ook vragen van aanwezigen, waaronder de vraag hoe krijg ik meer bomen in mijn straat?,  beantwoord waren, besloot men de avond met het filmpje van Kermit de kikker die het fraaie lied ‘Groen’ zingt.
Dit filmpje kan men overigens zelf op de nieuwe site gaan bekijken.

Bij het verlaten van Loolapalooza lag er voor iedereen ook nog een  zaai-pakket klaar. Het moet zo dus wel een fleurige zomer gaan worden.
Nogmaals de websites: www.meergroenzelfdoen.nl en  www.uitvinderswijk.nl.
Bijdragen in de vorm van artikeltjes, foto’s enz. naar: info@uitvinderswijk.nl  en info@meergroenzelfdoen.nl

Reageer jij als eerste?

Laat een reactie achter

Gemaakt door Social Media Succes