Topmenu

Valeriusstraat, here we come!

Vorig jaar verhuisden we naar de vrij groene wijk Duinoord in Den Haag. Dichtbij onze woning ligt een nogal ongezellige winkelstraat, het laatste stuk van de Valeriusstraat. Op de brede trottoirs, rond een tiental grote bomen, niets dan lege, kale, zanderige boomspiegels. Direct zag ik mogelijkheden om die gezelliger en groener te maken. Contact met iemand van Groenbeheer stadsdeel Scheveningen was snel gelegd. Na een paar gesprekken kwam de toezegging voor planten in een aantal van die boomspiegels. Gelukkig willen winkeliers meedoen. Ze helpen bij de aanleg van de boomspiegel voor hun deur en zullen de planten verzorgen en water geven.

Bijna zover…

Er zijn heel wat maanden overheen gegaan, maar nu is het bijna zover. We kunnen de planten bij de gemeentelijke kwekerij ophalen. Binnen een paar dagen maken we een stuk of drie ‘voorbeeldtuintjes’. Ik ben er blij mee, maar ik kon vannacht toch niet goed slapen. Worden de planten er niet uitgetrokken? En stel je voor dat de mannen van Omnigroen alles komen omschoffelen. Dat hebben ze al een keer gedaan met kleine stokroosjes die ik in één van die boomspiegels had geplant.
Laten we er het beste van hopen…

(Wordt vervolgd.)

Er zijn 2 reacties op Valeriusstraat, here we come!

 1. Yvon Mullenders 5 april 2017 at 20:31 #

  het kan er alleen maar beter van worden.

 2. Lous Dumoleijn 6 april 2017 at 10:19 #

  Dag Hanneke,
  Leuke plannen voor jullie wijk en idd hopen dat de schoffelaars de perkjes ontzien.
  Ik heb het in de gemeente Zutphen voor elkaar gekregen een paar jaar geleden een stukje van het Bijenlint te mogen inplanten en daar werd zorgvuldig mee om gegaan. Maar de honden veroorzaken de meeste overlast. Blijft bij mij frustratie geven en een grote ergernis. Helaas is het stuk weer helemaal aan het verpauperen sinds ik verhuisd ben. Het scheelde de gemeente werk. Voor mijn deur had ik ook nog een groot perk, wat hondenpoepplaats was en dat bleef het nadat ik het mooi had ingeplant. Heb uiteindelijk bij de gemeente voor elkaar gekregen dat ik er een laag wilgentenen haagje omheen mocht zetten en dat hielp wel, al werden daarmee andere perken in de straat doelwit.

  Ik heb nu ook weer problemen bij mijn nieuwe tuin en aangrenzend openbaar gebied. Zelfde probleem nu, want de berm, die ik ook weer mooi probeer te maken, wordt ook weer veelvuldig door honden en hun baasjes platgetrapt en als poepplaats gebruikt, want de zandweg, net buiten de bebouwde kom, is een mooie en veel gebruikte hondenuitlaatplek.

  TIP: in Heemstede waar ik ook heb gewoond, is het in bruikleen geven van snippergroen aan bewoners goed geregeld. Als een bewoner het zelf wil inplanten/beheren/onderhouden, dan mag dat. Er wordt dan een contractje gemaakt en er wordt een tegel bij geplaatst met een klaverblad, een merkteken voor de plantsoenwerkers. Het werkt fantastisch. Met de gemeente den Haag, waar veel mensen actief zijn en het openbaar gebied proberen te verfraaien, is misschien ook wel iets af te spreken.
  Ik zal als ik er weer eens ben er een foto van maken. Ik verblijf dan op een adresje waar “mijn hospita” ook een stukje in beheer heeft en ik maak het vaak schoon. Ze is zelf altijd bezig met smalle strookjes langs de poort. Niet dat alle bewoners daar hun perkjes goed onderhouden hoor, maar er is best iets mogelijk. Je moet ook de buurt wel een beetje mee hebben dat ze het idee respecteren en intact laten.

Laat een reactie achter

Gemaakt door Social Media Succes