Topmenu

Overal stokrozen!

Terwijl ik naar naar buiten loop zie ik de hulp van de buurvrouw aankomen. We groeten elkaar en kijken naar de uitbundige groei van een aantal stokrozen met heel verschillende kleuren. Dan roept de hulp opeens: “Het is allemaal onkruid!” Wat is dat nu voor reactie? denk ik en zeg die stokrozen juist prachtig te vinden. Verbaasd kijkt ze me aan en herhaalt dat het echt onkruid is, maar wel heel mooi onkruid en dat ze het niet negatief bedoelde. Zelf staat haar voortuintje ook vol met die schitterende  planten. Ze bedoelt dat stokrozen vaak zomaar ergens opkomen, tegen muren van huizen of in tuinen waar ze niet door iemand geplant zijn. 

Dat laatste klopt, want stokrozen koop je meestal niet in de winkel. In de loop der jaren heb ik ze op heel vreemde plaatsen gezien en er tijdens wandelingen van sommige bijna uitgebloeide planten voorzichtig zaden afgehaald. Zo heb ik heel verschillende kleuren kunnen verzamelen. Van vorig jaar heb ik nog een potje met zaden van bijna zwarte bloemen. Die moet ik nog in de grond stoppen. Die zijn heel bijzonder.
 
Stokrozen zijn belangrijk voor mensen: ze krijgen een goed humeur als ze die prachtige bloemen zien en ze zijn belangrijk voor insecten. Maar er is meer positiefs over te zeggen zoals in dit artikel in het Parool.
 
Stokrozen hoef je dus niet te kopen. Verzamel (voorzichtig) wat zaden en strooi ze langs muren waar onkruid groeit. Je  kunt ze ook in een bakje  opkweken en als ze wat groter zijn in tuinen of borders planten. Wel is er wat geduld nodig, want pas in het tweede jaar gaan ze bloeien. 
 
Tot slot is het iedereen aan te raden stokrozen te planten, want het is inmiddels wel bekend dat hoe meer groen er groeit in onze stenige wijken hoe beter het is! Aan de gang dus!


Nagekomen bericht
Maurits Burgers meldde via Facebook het volgende: “… de kleur van de bloem is niet bepalend voor de kleur van de bloemen die uit het zaad van die plant komen. Als een bijna zwarte bloem bevrucht wordt door stuifmeel van een witte stokroos krijg je daaruit waarschijnlijk meer rode bloeiers. Als de bloemen bevrucht worden door stuifmeel van dezelfde plant, dan is het zaad wel kleurvast. Als veel verschillende gekleurde bloemen bij elkaar staan en hommels die kriskras bestuiven is de kleur van de bloeiers uit het zaad dus zeer onvoorspelbaar.

Reageer jij als eerste?

Laat een reactie achter

Gemaakt door Social Media Succes