Topmenu

Stadswijngaard Den Haag geopend

Den Haag heeft sinds kort haar eigen stadswijngaard. Met de opening is een lang gekoesterde droom in vervulling gegaan van initiatiefnemer Tycho Vermeulen. Hij hoopt mensen bij elkaar te brengen rond Haagse wijn, of de ‘geel-groene druif’. In 2016 is de eerste wijn beschikbaar.

stadswijngaard

Foto: AlphD Images

Op 28 september jl. werd de stadswijngaard officieel geopend. Tijdens het programma vertelde Tycho (1975) de ongeveer negentig aanwezigen over zijn liefde voor wijn en druiven, wethouder Henk Krol hield een toespraak en plantte een wijnplant. En als klap op de vuurpijl werd de naam van de stadswijn onthuld: Haagse Heerlijkheid.

De stadswijngaard is gelegen aan het Hildebrandplein in Laakhaven, waar de gemeente 1.000m2 grond beschikbaar heeft gesteld aan het initiatief. De helft van het grondoppervlak is bestemd voor de professionele wijnproductie, op de andere helft kunnen vijftig mensen zelf wijn verbouwen. Het ideaal van stadswijngaardenier Tycho is om mensen op een speelse, maar ook professionele manier bij elkaar te brengen en samen te genieten van wijnbouw.

Jaarlijks worden er plotjes verhuurd van tien planten, genoeg voor het maken van acht à tien flessen wijn zonder dat het erg veel tijd kost. Met behulp van een geslaagde crowdfunding zijn de eerste twee partijen plotjes (resp. 19 en 11) inmiddels allemaal verhuurd. Deelnemers krijgen druivenplanten, een cursus wijnmaken en een wijnproeverij. Het beplanten van de
plotjes gebeurt in 2014, het jaar daarop wordt er geoogst en in 2016 kan er dan eindelijk worden geproost met de eerste ‘Haagse Heerlijkheid’.

[youtube]http://youtu.be/2PTAn1yR3HA[/youtube]

Kijk voor meer informatie op: haagsestadswijngaard.nl

Met dank aan Wander Rooijackers.

Er is 1 reactie op Stadswijngaard Den Haag geopend

  1. Lousje 10 oktober 2013 at 09:03 #

    wat een ontzettend mooi initiatief, Tycho.
    Als ik in den Haag zou wonen, zou ik zeker een paar druivenstokken willen adopteren en daar druiven verbouwen.
    Veel succes ermee.

Laat een reactie achter

Gemaakt door Social Media Succes