Niet alleen kun je je buurt groener maken, zelfs… eetbaarder is mogelijk. Ongetwijfeld het meest inspirerende voorbeeld daarvan is de plaats Todmorden in Engeland waar de bevolking op openbare plekken, zoals parkeerplaatsen, schoolpleinen, plantsoenen, bermen en op een kerkhof groenten, bloemen en kruiden plantte en oogstte. Incredible Edible heet dat project: ongelofelijk eetbaar! Eerder schreef ik daarover een column op de site van Tros Radar. Daar zijn ook diverse links naar dat project te vinden.
Maar niet alleen in Engeland kweekt men groenten in de openbare ruimte. Soms kun je op de gekste plekken eetbaar groen vinden. Claud Biermans maakte een grappig boekje met 33 kleurenfoto’s van groente, aardappelen en kruiden die hij vond op stoepen en muren en in bermen in Amsterdam.
Dit is wat hij aantrof: venkel, wortel, kool, biet, tomaat, pompoen, sla, spinazie, witlof, aardappel, pastinaak, aardpeer, zonnebloem, witte winterpostelein, tarwe, gerst, boekweit, maïs, tuinzuring (zurkel), bieslook, peterselie, selderij, maggiplant, tijm, citroenmelisse, zwarte mosterd, oostindische kers, braam, vijg, zwarte bes, appel en zoete kers. Meer informatie: http://www.frontlinie.nl/stoepgroente.html
HvV