Topmenu

Boomspiegels

Boomspiegel

Boomspiegel Marconistraat, Uitvinderswijk, net geplant.

Zelf maakte ik er een paar met overtollige (winterharde vaste) planten uit mijn achtertuin, aangevuld met wat bloeiende plantjes uit de winkel in de kleuren paars, wit en roze. Maar ik zag ook mooie voorbeelden waar slechts één bepaalde soort vaste bloeiende plant werd gebruikt. Dat is ook mooi en rustiger. Het nadeel (als je dat zo wilt noemen) is wel dat die bepaalde soort wellicht slechts op één bepaald moment bloeit en dat het tuintje de rest van het jaar groen is.

Verschillen per gemeente

Er zijn gemeenten die het juist een goed idee vinden dat er om een boomspiegel een hekje komt, andere gemeenten zijn er juist faliekant tegen. Een hekje voorkomt dat een hond er in poept, maar soms zijn die hekjes niet echt fraai, want erg hoog of van plastic, en doen je denken aan een babybox.
In de gemeenten Assen, Eindhoven en Delft is het NIET toegestaan. In de gemeente Utrecht mag het juist wel. Daar mag je de boomspiegel ‘afschermen’ en in het Arnhemse Spijkerkwartier is zelfs via het wijkplatform subsidie verleend voor hekjes rond boomspiegels.

Het hoeft niet kostbaar te zijn

Op de website van Utrecht vind je ook ontwerpen van boomspiegels. Heel leuk om te zien en om je op ideeën te brengen. Wel behoorlijk kostbaar, want de meeste planten zul je in een winkel moeten kopen. Ze staan ook erg dicht op elkaar, wat niet nodig is, omdat ze altijd gaan groeien. Thuis iets voorzaaien in een bak en later uitplanten in de boomspiegel kan ook, is een stuk goedkoper en minder aanlokkelijk om stiekem mee te pikken (wat helaas vooral gebeurt met mooie planten uit het tuincentrum).

Voor wie zich er helemaal in wil verdiepen is er het boekje Beplanting van boomspiegels van ir M.H.A. Hoffman, dat gaat over bomen die veel of weinig water onttrekken aan de grond, bomen met een dicht bladerdak of die veel licht doorlaten etc.

En nu aan de slag! Stuur ons een foto wanneer uw tuintje op z’n mooist is, dan plaatsen we hem op deze site. Liefst ook met een foto die u maakte voordat u begon. Leuk!
HvV

Aanvulling

In juni 2017 kregen we van Lous Dumoleijn de volgende aanvulling:

Leuk de opknapbeurt van de boomspiegels in de Valeriusstraat in Den Haag (voorjaar en zomer 2017) en daarmee meer groen. Nu is het extreem moeilijk om op zo’n plek planten te laten groeien. Het belangrijkste is dat er hele goede aarde in gaat, liefst nog compost. En dan niet die van de gemeente, die je vaak gratis krijgt.
Dat is een stinkend goedje met de groenbakken als basis onder hoge druk en temperaturen verbrand, bestaande uit groenafval, waar niets mis mee is, maar ook babyluiers, kaas-, vlees-, brood-(vaak nog in de palstic zak), citrus-, aardappelafval, incontinentiemateriaal, wat je juist niet in je compost wilt hebben. Heb je wel eens in een willekeurige groenbak gekeken die aan de weg staat om geleegd te worden?
En dan natuurlijk veel water, een paar keer mesten (vloeibaar concentraat, aan te lengen met water), maar daar zorgen de bewoners/winkeliers hoop ik goed voor.
Nog een tip:
Je kunt ook kiezen voor bodembedekkers zoals maagdenpalm, zenegroen, brunel etc.
In deze link staan hele geschikte en makkelijke bodembedekkers en er zijn veel wintergroene soorten bij.
En kies eens voor 1 soort, waarmee je ook rust en gemak creëert. Bijkomend voordeel is dat die bodembedekkers gemakkelijk zijn, snel groeien en weer plantjes kunnen leveren voor een volgende boomspiegel.
Kijk ook eens in je eigen tuin, die van vrienden en bekenden en vraag of ze niet een stukje kunnen missen.
Lekker goedkoop dus!
 
Lous Dumoleijn

Gemaakt door Social Media Succes