Verticaal tuinieren

René Wagenaar, berucht/beroemd guerrilla gardener in de Uitvinderswijk stuurde ons het volgende bericht. Ter aanvulling op de pagina Verticaal tuinieren die vandaag is geplaatst.

Een kale muur op het zuidwesten is zonde om onbenut te laten. Of je nou over een tuin, balkon of gevelmuur beschikt. Met een paar simpele technieken maak je een verticale (moes)tuin.

'Voortrekken' in de vensterbank verticaal tuinieren

‘Voortrekken’ in de vensterbank.

Plantjes
Het is raadzaam om zelf jonge plantjes uit zaad op te kweken. Zaden kosten vrijwel niets en het aanbod is immens groot. Zo kan je vanaf maart al beginnen met het binnenshuis opkweken van zaden.
Tip Zit je verlegen om zaaipotjes? Maak deze dan zelf door een wc-rol doormidden te knippen. Vul de twee helften met potgrond, zaai de zaden erin, bevochtig de aarde en zet de zelfgemaakte potjes in een bakje op een warme en zonnige plek. Zorg dat de aarde niet uitdroogt.

Ontwerp
Kies allereerst een verticaal tuinontwerp dat bij je past. Op het web zijn veel leuke en originele voorbeelden te vinden, wanneer je op DIY gardening zoekt. Wat al deze ontwerpen gemeen hebben, is dat de makers materialen uit hun directe leefomgeving (her)gebruiken. De voordelen hiervan zijn de geringe kosten en dat je je eigen creativiteit ten volle kunt benutten.

Verticaal tuinieren

Verticaal tuinieren met pallets en zakken aarde.

Materialen
Een pallet als geraamte biedt een scala aan mogelijkheden ter realisatie van een verticale tuin. Door bijvoorbeeld twee zakken potgrond aan de achterzijde te bevestigen en de pallet vervolgens tegen de muur aan te schroeven, heb je in minder dan twee uur tijd een verticale tuin gerealiseerd. Maak inkepingen in de zichtbare delen van de zakken potgrond en plaats hier de jonge opgekweekte plantjes in.
Tip Bij grotere planten met stengels (b.v. tomaten) kan je twee schroeven aan weerszijden van de pallet schroeven en daartussen een touw spannen. Met behulp van dit touw ondersteun je de planten in hun verticale groei.

4 reacties op Verticaal tuinieren